tisdag 19 februari 2013

Baka Hurtbulle

Visst är det väl ett underbart namn på ett bröd - Hurtbulle! Kanske blir man pigg av det också, det vet jag inte, men det är så väldans gott och håller sig färskt länge. Och enkelt att baka! Det är nästan det bästa.

Jag tänkte dela med mig av mitt Hurtbulle-bak här idag.

Fram med ingredienserna.


Jag passar alltid på att göra två när jag ändå håller på. Det är liksom lika enkelt som att göra ett. Fast man måste ha två formar förstås, för det är ett bröd som måste bakas i form.

Hurtbulle (1 limpa)
2 dl fiberberikade havregryn 
5 dl vetemjöl
1 dl krossade linfrö
1 dl russin
1 dl grovhackade hasselnötter
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl mild yoghurt
0,5 dl flytande honung
0,5 dl lingonsylt

Men sen går receptet att modifiera lite som man vill. Idag hade jag till exempel inga fiberberikade havregryn hemma  så jag tog 1 dl vanliga och 1 dl rågflingor istället. Sen brukar jag alltid byta ut 2 dl av vetemjölet mot grahamsmjöl, för jag tycker det blir lite mustigare då. Sen tål ju inte jag hasselnötter så då tar jag solrosfrö istället. Som sagt, det går att modifiera lite som man vill.

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader C. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Rör i yoghurt, honung och sylt.
Klicka ner i en smord, avlång bakform, rymd ca 1,5 liter.  


Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. 


Stjälp upp limpan och låt den svalna under bakduk.



Nu är det bara att mumsa och njuta - i flera dagar!

1 kommentar:

  1. Mumsigt!
    Idag kan det nog bli sockerkaksbak med Lillemannen som är hemma och är sjuk.
    Konstig feber som ena stunden är skyhög och andra stunden ingenting?!
    Ja, han får va hemma iaf.
    Ha en bra dag!
    Kram C

    SvaraRadera