fredag 22 februari 2013

Fredagsgott

Jag hittade något gott som vi kunde ha som fredagsgott - Purjolök i pajen. Den var himla god!!! Den blir det fler gånger. Jag hoppas ni alla får en underbar fredagskväll. Den börjar nu! Och vi laddar med Lena Ph på TV. Me like!!!



Purjolök i pajen 
För 4 personer 
Pajdegen
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
150 g smör
3 msk kallt vatten
    
Fyllningen
600 g purjolök
2 msk smör
3 ägg
2 dl matlagningsgrädde
2 dl smakrik ost, riven
3 msk parmesanost, riven
1 tsk salt
1 -2 krm vitpeppar
1 krm muskotnöt, riven 

Gör så här: 
Kör mjöl och smör i en matberedare eller finfördela till en finkornig massa med en gaffel i en bunke. Tillsätt vatten och blanda till en smidig deg. Låt degen vila övertäckt i kylen ca 15 minuter. 
Skölj purjolök noga och skär den i tunna skivor. Värm smöret i en kastrull och fräs purjolöksskivorna mjuka och glansiga några minuter under lock tillsammans med några matskedar vatten så att inte purjon blir bränd. Rör om ganska ofta. Ta av från värmen och låt svalna. 
Sätt ugnen på 225º. Vispa upp äggen i en bunke och tillsätt grädde, ostsorterna och kryddor. Tillsätt purjofräset och rör om.  
Kavla ut degen på en mjölad bänk och lägg den i en låg pajform. Tryck till kanterna noga och nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajdegen ca 10 minuter. (kan göras i förväg). 
Häll fyllningen i pajformen och grädda ca 25 minuter eller till fin färg.
Servera pajen lite avsvalnad, gärna med rökt skinka eller rökt fisk. Jag knaperstekte lite bacon som jag serverade till. Mycket gott!







Mumsigt!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar