torsdag 25 augusti 2016

En önskan om mer grönt

De säger att hjärnan är föränderlig, att den lätt tar till sig ny kunskap och anpassar sig. Men när det gäller kosten, ja då vet jag inte. Min hjärna har väldigt svårt för att göra förändringarna i alla fall. Rent kunskapsmässigt vet jag att jag behöver få in mer grönt i min kost men likt förbannat (ursäkta ordvalet) så hamnar det sällan något grönt på tallriken. Jag liksom glömmer bort att jag kan komplettera måltiden med grönsaker. Det kan ju vara så enkelt som att slänga ner en näve med fryst broccoli i matlådan eller ta med en burk med riven vitkål som tillbehör. Egentligen jättegott, men minnet... jag glömmer bort det. Jag får mina ryck och handlar hem, tänker ofta fryst då så det inte blir gammalt och förstört. Så åker påsen in i frysen och sen ligger den där till den mest består av is och sedan slängs. Eller vitkålshuvudet som rivs och läggs i påse i kylen för att jag enkelt ska kunna ta den med till jobbet. Men sen ligger påsen där tills den nästan kryper ut av sig själv. Ja, jag är verkligen dålig på det där med grönt till maten. Men jag försöker och ger inte upp.

Förra veckan provade vi att göra en mer grön kvällsmåltid. Jag kallar den för "grön" som ett bra samlingsnamn för allt som är bra kolhydrater (böner, linser, sallader, rotfrukter, broccoli mm). I alla fall så hittade jag ett recept på Bakad sötpotatis med salsa på svarta bönor. Jädrar var grönt jag fick i mig. Sötpotatisen tog dock väldigt lång tid i ugnen men salsan, mums! Den kan jag tänka mig att ha vid sidan om en köttbit också. Jag bjuder på receptet om någon blev sugen.



Bakad sötpotatis med salsa på svarta bönor
4 port.

4 stora sötpotatisar
400 g svarta bönor
2 stora tomater, finhackade
1 mango, finhackad (jag tog fryst i tärningar)
1 dl vårlök/salladslök, finhackad
1 dl koriander
1 msk limejuice
1 msk olivolja
1 krm chilipulver
1 krm salt

1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Skär ett kryss i mitten av sötpotatisen. Klä in dem i folie och baka mitt i ugnen i 30-40 minuter, eller tills de är mjuka inuti. (Mina tog dubbla tiden, minst!)
3. Undertiden du väntar på potatisen, blanda ihop svarta bönor, tomat, mango, salladslök och koriander i en skål. Pressa över limejuice och smaksätt med chili och salt.
4. Skär upp sötpotatisen och fyll dem generöst med bönsalsan.

Koriander har enligt mig en väldigt speciell smak, lite som vatten med diskmedel i. Inte för att jag brukar dricka diskmedelsvatten, men ni fårstår nog vad jag menar. Så koriandern utesluter jag nog nästa gång.


Ikväll står träning med bootcamp på agendan och idag tänkte jag verkligen ta lite grönt innan träningen. Men då jag inte hinner hem emellan gick jag bort till 7eleven för de har en sån där Pic a Deli där man plockar ihop sin egen sallad själv. Men det var så utplockat och låg mest torra salladsblad och några få bitar kyckling kvar i botten. Så jag trotsar kostråden och tar en rejäl varm baguette med kyckling, mozzarella, pesto och rödlök. Mums! Men inte så grön...


God var den i alla fall. Så får jag äta något bättre när jag kommer hem ikväll efter träningen.

Kram Helén


4 kommentarer:

  1. jag känner mig naken utan grönt på tallriken, vill gärna ha halva full.. Håller med dig om att det är svårt att ändra ett beteende, men har läst att det går. Det tar ca. tre veckor man måste träna.. Kraaaam Pia

    SvaraRadera
  2. Låter väldigt gott med salsan!
    Håller med dig om grönt...är urusel på det i perioder!
    Sen får jag ett ryck då och då=))

    Sjukt imponerad av din träning, heja dig säger jag!
    Kram Hannis

    SvaraRadera
  3. Bra tips, jag älskar sötpotatis! Och grönt är skönt:)!

    SvaraRadera
  4. Gott med sötpotatis och en röra=)

    SvaraRadera