måndag 14 oktober 2013

N som i...

... Nos.
Främst tänker jag på en hunds nos. Den har ca 250 miljoner luktceller och är inte det fantastiskt så vet jag inte vad som är det. Vi vet vilket fantastiskt redskap en hundnos kan vara. Tyson är utbildad mögelhund och vi har under 5 års tid arbetat med att söka mögel hos privatpersoner och företag. Nu är det dryga 2 år sedan vi lade ner firman, men vi har under tiden vi höll på hjälpt många människor med sina mögelproblem. Främst med att lokalisera vart de hade problemen. Vi människor kan bara känna en doft i ca 10 sekunder, sen blir vår näsa "mättad" på just den doften. Det gör att vi ofta känner när vi kommer in i ett hus att det luktar mögel, men vi kan inte säga vilket rum det kommer ifrån för ju längre in vi går i huset och ju längre tid som går, desto mindre känner vi doften och konstaterar att "det var nog i hallen problemet var". En hunds nos blir dock aldrig mättad på en doft och kan på så sätt tala om alla ställen det finns mögel på i ett skadat hus.

Sen ser den ju ut att vara av sötlakrits och man vill nästan mumsa i sig hela nosen.

Nu ska jag bara slappa. Är så trött efter en intensiv dag på jobbet med efterföljande veckohandling. Jag hoppas ni alla får en fin kväll.

Kram Helén

11 kommentarer:

 1. Imponerande! Faktiskt fantastiskt vad de kan nosa efter! Narkotika-, tryffel, bovar och mögel som Tyson!

  KRAM Anna

  SvaraRadera
 2. Visst är det otroligt!
  Jag är grymt imponerad över deras förmåga.
  Såg en dokumentär från USA om hundar som används vid spårandet efter döda kroppar. Helt fantastiskt att se även om det var ett obehagligt tema.

  Håller med om det där med lakrits=))
  Kram Hannis

  SvaraRadera
 3. Vilken förmåga de har hundarna, att känna dofter! Vi människor klarar ju det mesta här i världen men tur att vi tar hjälp när vi går bet! Kram Sara

  SvaraRadera
 4. Ja helt otroligt vad de kan hundarna, mycket imponerande! Och vilken hjälp de kan bidra med! Jag tänker också på de hundar som söker efter människor som blivit begravda i olika katastrofer.

  Önskar dig en fortsatt fin vecka!

  Kraaaaam aka

  SvaraRadera
 5. Vilken söt nos =) Och visst är det så att man inte har råd med allt man drömmer om, gäller att vara tacksam för det man faktiskt har. Inspireras av andra som följt sina drömmar =) Häftigt. Kramen fina du

  SvaraRadera
 6. Sicken fin nos!! Och tänk att de har ett sådant perfekt luktsinne!! Otroligt!

  Ber om ursäkt för mitt o som smög sig in i Vilrummet! Tyvärr nackdelen att skriva via telefonen som skriver sina egna ord!! Jag såg ju och läste vilrummet!

  Ha en fin tisdag nu! Ses imorgon! Kram!

  SvaraRadera
 7. Hundens luktsinne är verkligen imponerande! Mina hundar ligger ju i bur i bilen och ser inte ut, men ändå vet de precis när vi närmar oss vissa ställen. Vi kan åka omkring i Malmö och så kommer vi i kvarteret där vår dotter bor och då börjar de gny av glädje! Det måste vara en speciellt doft där som de känner igen! Fin bild på Tysons nos!
  Önskar dig en fin dag!
  Kram M.E

  SvaraRadera
 8. Vilken fin bild på Tyson! Helt otroligt vad de kan hundarna, de är ett fantastiskt hjälpmedel i många sammanhang!
  Ha en fin dag!
  kram viktoria

  SvaraRadera
 9. Så bra att hunden kan hjälpa till med det. Söt bild på Tyson. Kram Pernilla

  SvaraRadera
 10. Va fin han är!! Kul att han har en sådan utbildning, Doris, vår lilla vovve skulle nog kunna ta jobb som Diva - även om det inte skulle ge något klirr i kassan här hemma hehe

  Kul att även du är med i insamlingen för Rosa Bandet - idag länkade jag till alla som är med!
  Ha en underbar tisdagskväll!//Jennifer

  SvaraRadera
 11. Vad fin han är er vovve!
  Hoppas du får en fin tisdagskväll!
  Kram!

  SvaraRadera