torsdag 1 augusti 2013

Kan någon hjälpa mig?


Jag har hittat det perfekta stället att fota saker på. Vårt svarta glasbord på altanen. Ljuset ute är perfekt och den blanka ytan skapar fina effekter. Sen blir det svarta en fin kontrast till föremålet och med det korta skärpedjupet blir det som speglar sig i bordet från huset eller andra föremål som svaga skuggor i det svarta. Så här kommer ni nog få se en hel del av mina närbilder tagna. Men hur ska jag göra i vinter när snön ligger tjock på altanen??? Det tål att funderas på. Jag undrar vilken fågel dessa tillhört. Väldigt vackra är de i alla fall. De låg där på grusvägen en dag när jag varit ute med Tyson. Jag tog med dem hem och lade dem på glasbordet. Tycker bliderna blev rätt ok.

Nu när jag ändå har så många duktiga amatörfotografer (och kanske professionella också) på tråden så kanske någon kan hjälpa mig. Hur tar jag bilder i motljus? Jag älskar min nya hall och har köpt både fina blommor och annat som jag har där. Det är fönster på 3 håll och den 4:e väggen består av dörrhålet in i huset samt en garderob. Så allt jag vill fota står vid något av fönsterna vilket göra att alla bilder måste tas i motljus och blir därför så mörka. Jag har försökt med längre slutartid, men då jag inte har ett bra stativ till kameran blir de ofta suddiga. Någon som har något tips på någon inställning jag kan göra? Jag ska gå på fotokurs i höst och då är det här en sak jag tänker fråga om, men jag kanske kan få lite hjälp redan nu?!

Kram Helén

13 kommentarer:

 1. Hej,

  Vad kul att du hittat till mig! Vilken mysig blogg du har, nu ska jag läsa vidare.... :)

  Hoppas att vi "hörs" igen!
  Kram Jennica

  SvaraRadera
 2. Så fina bilder. Jag är själv amatör. Så jag kan inte hjälpa dig än. Ska gå fotokurs till hösten. Cacheingen står mest min man för. Jag följer med och fotat. Kram Pernilla

  SvaraRadera
 3. Härligt att du har hittat ett bra foto ställe, det är guld värt! Själv fotar jag helst utomhus framåt kvällen, men inne fotar jag på p läget. Kram från Maria

  SvaraRadera
 4. Vilka vackra bilder på fjädrarna! jag är en amatör och kan inte mycket om fotografering...men jag vill ju lära mig, kanske gå en kurs.
  Kram viktoria

  SvaraRadera
 5. Så fina bilder!

  När jag fotar i motljus så brukar jag antingen spotmäta/utsnittsmätning alternativt använd skärm för att ljusa upp det jag ska fota.
  Beror lite på vad det är jag fotar=))
  Har du en extern blixt så kan man använda det.
  Jag föredrar naturligt ljus så jag brukar flytta mig med ljuset istället för blixt.
  Är det direkt solsken så brukar jag ibland låta en bit av solen vara med för att få lite effekt i bilden.
  Fotar du i rawformat?

  Kul med fotokurs!

  Kram Hannis

  SvaraRadera
 6. Suuuuperfina bilder verkligen!! Jag såg en intervju med en proffsfotograf i somras och han sa att bakgrunden är ett av det viktigaste för att skapa ett vackert foto och låta detaljer komma till sin rätt, och visst instämmer man i det!

  Jag är inte duktig på fotografering, vet inte hur man gör inställningar för att fota i motljus. Däremot går det att använda funktionen motljus i vissa bildredigeringsprogram (det finns en uppsjö gratisprogram på nätet) som förbättrar bilden och det använder jag ibland :)

  Lycka till!

  Kraaaaaaaaaaaam aka

  SvaraRadera
 7. Verkligen effektfullt med speglingar o det mörka! Fina bilder!

  Kan det vara en björktrast? Vet inte, kanske! De har den där täckningen o lite större fjädrar.

  Motljusbilder redigerar jag på datorn! Blir oftast bäst!

  När jag fotar med ajfån klickar jag med fingret på den mörkaste ytan o då blir det fokus där o det ljusas upp! Det gillar jag! Det funkar inte med Canon. Då måste jag ställa in den! Öppna slutaren o kort tid! Fast det är enklare att redigera motljus i datorn!

  Lycka Till! Kram Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anna! Det har jag inte tänkt på. Jag kan ju använda det manuella läget och ställa in BÅDE bländare och slutartid :-). Ska testa!

   Kram Helén

   Radera
 8. Vilka superfina bilder =)
  Har dock ingen aning om vad jag ska svara, men tittar tacksamt bland dina kommentarer, kanske jag lär mig något med.
  Kram och ha en fin dag =)

  SvaraRadera
 9. Hallå där!
  Ja tyvärr tar ju semestrar slut...skönt att du har Egypten att se fram emot..;)
  Va söt Tyson är i sin fina flytväst...ser underbart ut!
  Å va snyggt det blev med tyget i taket på altanen.. Böljande härligt och ombonat...me like..;)
  Tyvärr är jag ingen bra fotograf så jag har inga tips att komma med... underbara bilder du visar håller med om att det där är ett perfekt ställe att fota på..
  Ha en fin dag!
  Kram Katarina

  SvaraRadera
 10. Så himla fina bilder, den där talangen ska du ta tillvara på.
  Varmaste kramen från Liv

  SvaraRadera
 11. Snyggt!!! och den blå vita burken var ju jättesöt!
  Jag fotograferar ju bara manuellt och har ingen speciell inställning. Kort slutartid, sen bestämmer du hur skarp skärpa du vill ha på bakgrunden genom att ända bländartalet. Trycker du in knappen till hälften på kameran, så kan du se ljusmätarställningen. Håller du fokus på ljuset och sätter mätaren på 0, ja då blir det siluettbild, håller du ljusmätningen på föremålet och sätter mätaren på 0 så blir det en snygg motljusbild där man ser blomman, personen eller vad du nu har tänkt dig :) Låter det krångligt? Hör av dig om då. Vill passa på att rekommendera Moderskeppet. De har jättebra kurser. Lycka till!

  kram kram Malin

  SvaraRadera
 12. Men gud vilket bra ställe att fota på. Bilderna är fantastiskt fina!

  SvaraRadera