torsdag 7 april 2016

Ett nytt boende - så småningom

När man är hemma från jobbet några dagar så har man all tid i världen att fundera över saker och ting. Som jag skrev igår så känner jag mig bättre från tröttheten/depressionen/utbrändheten  men har fått en förkylning som gör mig helt orkeslös. Idag har jag inte ens orkat gå en promenad. Får se om jag orkar ta mig till brevlådan som ligger ca 100 m bort. Men huvudet är det inget fel på så jag har funderat en del på det som ligger framför oss.
Huset för länge länge sedan
Vi har bestämt oss för att ta över min mans föräldrahem. Vi vet dock inte när. De står i kö för lägenhet och det kan dröja allt från 6 månader till 6 år. Men det gör inte så mycket. Vi har en hel del val vi måste göra innan dess. Dels så ska vi ta bort eternitplattorna som pryder (eller misspryder) husets fasad och byta till vanlig träpanel.
Eternitplattor och nytt tak på gång
Ja, jag vet att det är en hel del jobb med trähus jämfört med eternitplattor, men det är det helt klart värt med tanke på utseendet. Vi kommer att sätta liggande panel med stående under fönstren, så det blir lite gammal stil på huset. Som färg hade vi tänkt oss ungefär som detta.
Alla fönster kommer också att bytas i samband med fasadrenoveringen. Det blir tre-glasfönster med spröjs. Sen måste vi fixa lite större badrum. Det som finns nu kan man knappt vända sig i, man får liksom gå in och backa ut. Så en del av hallen kommer att byggas ihop med badrummet och en dörr kommer att flyttas. Köket blir nog kvar ungefär som det är, skåpluckorna är rätt fräscha. Däremot blir det nog nytt golv, jag drömmer ju om ett svart/vitt rutigt klinkergolv. Nya ytskikt blir det nog i nästan hela huset och sen behöver en elektriker komma och se över elen. Den är rätt gammal och lite nya ledningar gör nog inget. Så har vi det där med uppvärmningen. Idag är det direktverkande el och så finns det en liten gjutjärnskamin. Kaminen blir nog kvar, eventuellt sätter vi upp dem på övervåningen och skaffar en kakelugn till där nere, men det får vi se. Vi tittar även på en ny värmekälla. Idag är det direktverkande el och det är ju varken speciellt billigt eller miljövänligt. Mannen min är inne på solenergi och vi tror att det skulle gå att sätta solpaneler på ena sidan av husets tak. Blev tipsad om denna sida där det finna massor att läsa om just solceller. Det bästa är att vi i så fall producerar vår egen el på ett miljövänligt sätt och den el vi inte själva använder kan vi sälja ut i elnätet.

Det är många val som ska göras - färg, golv, inredning i badrum, uppvärmning av huset och så vidare. Ibland önskar jag att det snarare är 6 år än 6 månader innan det är dags att överta huset, även om jag är bra ivrig och vill komma igång. Men det bästa av allt är att vi inte behöver sälja vårt hus förrän det nya är färdigrenoverat och på så sätt slipper vi bo i ett byggkaos.

Kram Helén


7 kommentarer:

 1. Å va spännande!
  Vi köpte ju ett gammal hus, som du säket vet ;-)
  O har renoverat till o från i fem år, phu ;)
  Men ibland blir det till en livsstil, vi gillar liksom att ha projekt igång.
  Sen har vi tagit in hjälp med de stora bitarna som uppvärmning, el, fasad, fönsterbyte, tak och dränering. Definitivt nödvändigt, annars hade det aldrig gått..
  Krya på dig!
  Kram Anna

  SvaraRadera
 2. Men galet kul!
  Vilka projekt, mycket att tänka på.

  Hoppas att du kryar på dig nu.
  Kram Hannis

  SvaraRadera
 3. Så häftigt att få göra vid ett gammalt hus. Kan tro du har mycket att tänka på. Krya på dig och ha en fin kväll. Kram Pernilla

  SvaraRadera
 4. Min kommentar föll bort, provar igen...

  Vilket underbart hus, wow! Vilket härligt projekt ni har framför er. Gillar era val, så fin färg ni tänker er till huset och så vackert med stående brädor nedtill och liggande ovan fönstren. När allt är klart har ni en riktig dröm, en pärla!!

  Helgkramar aka

  SvaraRadera
 5. Hej Helen!
  Tack för kommentaren på min blogg.
  Vilket vackert hus ni ska ta över.
  Mycket jobb blir det och säkert mycket som blir jobbigt. Men vad vackert det kommer att bli när det är klart. Där kommer ni att trivas.
  Hälsningar från Annika i DC

  SvaraRadera
 6. Åh va roligt! Nu längtar jag också för jag vill följa med på er resa i nya huset. Se före och efter bilder och läsa om era tankar och val.
  Men skönt att de inte är någon stress och att ni hinner fundera innan de drar igång. Kram

  SvaraRadera
 7. Oj så fint! Spännande att få flytta hem igen. KUL!

  Trevlig helg och KRAM Anna

  SvaraRadera