onsdag 23 mars 2016

En artikel som träffade rätt


Jag mår inte så bra just nu. Känner mig allmänt stressad och överhopad på jobbet. Jag vet inte i vilken ände jag ska börja och kommer på mig själv ibland att jag bara sitter och stirrar rätt ut. Jag som brukar gilla mitt jobb jättemycket och tycker att jag har en härlig fritid med mycket träning och familjemys. Men kanske är det så att bägaren är full och behöver tömmas lite, att jag behöver dra ner på kraven lite och ge mig tid för återhämtning. Att känna att det är ok att bara sitta och inget göra när jag kommer hem från jobbet, kanske bara meditera lite för att stilla sinnet.

Jag har försökt att strukturera på jobbet och gjort en att-göra-lista där jag även gjort prioriteringar. Jag ska försöka att bara beta av en sak i taget och bara kolla mailen på morgonen och efter lunch. Den där mailen är enormt stressande. Pling och aviseringar är avstängda så jag inte ska störas när det kommer mail.

Linköping halvmarathon närmar sig dock med stormsteg och än har jag bara sprungit 13 km som längst i sträck. Det är en bit kvar till 21 km. Men idag läste jag en artikel som var väldigt slående på iForms hemsida. Rätt träning minskar din stressnivå. Den artikeln träffade rätt. Jag befinner mig just nu på nivån måttligt stressad. Så här står det där:

Så känns det: Du känner dig trött större delen av dagen och har även svårt att ta dig samman och göra något. Du har tappat gnistan och humöret svänger kraftigt. Du är trött på ditt jobb och ta inte längre initiativ till något. På natten har du svårt att sova.
Du kan till exempel träna: Löpning, cykling, simning, crosstrainer, rodd (men bara i ett lugnt tempo).
Därför funkar det: De rytmiska rörelserna när du springer, simmar eller cyklar länge verkar meditativt, på så vis att du vänder dig inåt och låter tankarna vandra. Du behöver inte träna särskilt länge innan du märker av effekten, men fortsätter du tillräckligt länge belönas du med runner's high, det ultimata lyckotillståndet som jagar bort all stress. Se bara till att inte köra för hårt, för då kan det tippa över åt fel håll så att du blir mer stressad.

Så nu har jag bestämt att schemat från Stora löparboken för kvinnor får läggas lite åt sidan. I alla fall vad gäller de snabba intervallpassen. Nu får det bli ett par veckor med bara långa lugna pass, så jag håller träningen igång. Då ska nog inte halvmaran vara så långt borta ändå.

Sen är det ju bara ett par dagar kvar att jobba denna vecka och sen är det 4 dagar ledigt. Det ska bli så skönt. Skönt att få sova ut på morgonen och ta dagen som den kommer. Det är bara på påskafton vi är bjudna på påskmiddag, annars ska vi bara vara hemma.

Andas in, andas ut.
Kram Helén

10 kommentarer:

 1. Så bra att du bromsar i tid! Så som du känner nu kände jag starkt i höstas och sen gick det bara utför. Låter klokt att bromsa träningen med. Man vill ju så mycket... Jag insåg i helgen att jag inte kan styrketräna just nu. Det tar för mkt energi. Det känns tråkigt men jag vill ju bli frisk så det är bara att gilla läget.
  Många kramar till dig <3

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 3. Vad tråkigt att du inte mår bra. Du får varva ner lite o bara vara! Ta det lugnt och var rädd om dig.

  Glad påsk o styrkekram! Anna

  SvaraRadera
 4. Så trist att du känner så. Hoppas du hittar tillbaka till glädjen både med löpningen och jobbet. Ha en fin påsk Kram Pernilla

  SvaraRadera
 5. Hej på dig!
  Kan verkligen känna igen mig.
  Det är sååå svårt när livet snurrar på i hundratrettio och bam så känner man att kroppen säger bara stopp... Tur att du hann upptäcka det i tid.
  Ta hand om dig nu och vila och bara var.
  Här sitter jag fortfarande i morgonrock och det känns helt ok faktiskt.
  För nu blir det bara vara och umgås resten av helgen.
  Ha en riktigt fin påsk!
  Kram Anna

  SvaraRadera
 6. Så klok du är som inser att du ska ta det lugnt och stressa av! Man ska ta sådana där varningssignaler på allvar för att inte riskera gå rakt in i väggen. Hoppas du får en riktigt skön påskhelg, utan några måsten!
  Önskar dig en Glad och stressfri Påsk!
  Kram M.E

  SvaraRadera
 7. Ta det lugnt! Så tänker jag med löpningen. Man behöver inte jaga tider utan ta sig runt bara. Ha en fin påskhelg och var rädd om dig. Kram

  SvaraRadera
 8. Passa på att vila nu i påsk!

  Kram Jenny

  SvaraRadera
 9. Det är så oerhört viktigt att tillåta sig att göra ingenting. Att bara vila.
  Både psyke och kroppen behöver återhämtning. Lätt att glömma det ibland. Man är ju bara människa=))

  Stängt av aviseringarna...varför har jag inte tänkt på det?!
  Det är en stressfaktor för mig, en stor en.

  Hoppas du har haft en bra påsk. Kram Hannis

  SvaraRadera
 10. Känner verkligen igen mig i det du skriver :(

  Hoppas du fått chans för vila och återhämning nu!

  Ha de gott!
  Kram Marie

  SvaraRadera