tisdag 9 december 2014

Knäckbräck med lakrits och citron

Igår provade jag att göra knäck, men inte på vanligt sätt.
I tidningen Buffé nr 11 2014 fanns ett enkelt recept på knäck, eller knäckbräck. Jag är inte mycket för det där duttandet så att slippa hälla i formar och i stället hälla ut det på en stor plåt och sen bryta bräck av det, passade mig perfekt. Jag smaksatte också med lakrits och citron.
Jag säger bara - himmelskt gott! Så enkelt och så gott! Det kommer göras fler gånger, garanterat!



För er som inte får Buffé så kommer här receptet.

Knäckbräck
1.. Blanda 3 dl vispgrädde, 3 dl ljus sirap, 3 dl strösocker och 60 gram smör i en stor tjockbottnad kastrull.
2.. Koka upp under omrörning. Låt koka på medelvärme till 130 grader, ca 25 minuter. Rör  om då och då. Tillsätt ev smaksättare, se tips.
3.. Häll upp smeten på en bakplåtspappersklädd plåt. Strö ev över topping, se tips. Låt svalna och bryt i bitar. Förvara i kyl eller frys.

Tips:
Smaksättare
* Blanda i 2 msk lakritspulver och finrivet skal av 1 citron precis när smeten kokat klart.
* Blanda i 4 msk kakao och 3-4 droppar pepparmintsolja precis när smeten kokat klart.
Topping
* Strö över 2 dl hackade nötter eller frön (t ex sötmandel, jordnötter, pistaschnötter, solrosfrön, pumpakärnor) direkt när smeten hällts ut.
*Strö över 2 dl riven kokos och rivet skal av 1 lime direkt när smeten hällts ut.

Jag tipsar om att smeta ut smeten på plåten lite. Jag bara hällde ut min och lät den rinna ut själv, men den blev lite tjock i mitten då och var svår att bryta i bräck sedan när den kallnat. Jag ställde ut min plåt att kallna utomhus i bara plus 1 grad så det gick snabbt. Dock märkte jag att den kladdar fort i rumsvärme så att förvara den i kyl är nog ett måste.
Men attans så gott och enkelt!
Av citronen som numera saknade skal gjorde jag en sockerkaka där jag använde citronsaften (plus lite mjölk) som vätska. Lite syrlig, nästan så det drog lite i kinderna, men också så attans gott. 
Och inget gick till spillo heller. 
Toppen!

Nu är det tisdag och bara att sätta fart!
Fin tisdag till er alla.

Kram  Helén

7 kommentarer:

  1. Vilken bra ide! Jag testar genast!

    SvaraRadera
  2. Lakrits och citron lät ju gott!! Förstår det där duttjobbet, bräck passar även mig alla gånger

    Kram Kajsa

    SvaraRadera
  3. Mmmmmm låter gott. Det måste jag testa. Visst är det väl så att man inte kan göra för mycket julgodis. Jag gillar både det enkla och utmanas även av det svåra. Läsa recept noga och göra olika moment sakta och noga. Det funkar med mat och bak men absolut inte med vanligt pyssel. Krameli kram Kristina

    SvaraRadera
  4. Oj, det där lät magiskt gott och lagom enkelt. Tack för tipset. Det där kanske jag faktiskt gör i jul..
    Kramen

    SvaraRadera
  5. Så smaskigt. Låter lagom svårt för mig. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera
  6. Det lät gott!! Gillar lakrits o citrus! Ska testas! Tack för receptet!

    Ett tips! Just nu har Media Markt ett jättebra pris på Marshalls högtalare! Så passa på! Snygg design och bra ljud!

    KRAM Anna

    SvaraRadera
  7. Jädrans så gott det låter!
    Ser fram emot julgodiset jag=)) Det brukar vara det första jag spanar in när det är julbord, efterrättsbordet!

    Kram Hannis

    SvaraRadera