måndag 17 oktober 2016

En hemmagjord müsli

Det är måndag och dagen har gått med rasande fart. Det är full fart på jobbet men ändå inte så att jag känner mig stressad på något vis. Idag har det varit nya utmanande saker att ta tag i, men det har  också blivit gjort några sådana där saker som man gärna skjuter framför sig. Det känns så befriande att få bocka av saker på listan.

Efter jobbet var jag på Ica Maxi och handlade. Där stötte jag ihop med en barndomskompis mamma och vi stod och pratade bort säkert en halvtimme. Det var så himla roligt att träffa henne och jag gick sedan från Maxi med en skön känsla i kroppen. 

Väl hemma blev det kvällsmat och sen hade jag fått lite ny energi igen. Jag drog helt enkelt igång och gjorde lite müsli. Tänk att det är så lätt att göra egen müsli, och så himla mycket godare än köpt. Då kan man ju ha i precis det man vill och tycker om.


Det grundrecept jag använder är:
1 liter havregryn
2 dl rågflingor
2,5 dl solrosfrön
1 dl vetekli
0,5 dl krossade linfrö
2 tsk malen anis
1 msk kanel
2 dl apelsinjuice
2 msk ljus sirap
3 msk rapsolja

Hackade nötter eller mandel
Torkad frukt (aprikoser, russin och/eller annan torkad frukt)

Blanda ihop alla torra ingredienser på ett bakplåtspapper i långpannan. Häll på juice, sirap och rapsolja och blanda lite slarvigt. Baka i 200 grader i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Rör om ett par gånger under tiden. Efter ca halva tiden lägger du med de hacka nötterna så de blir lite rostade. Skär under tiden aprikoser eller andra torkade frukter i mindre bitar. När grynblandningen svalnat blandar du i frukten.


Och det är det här som är det fiffiga. Men tar lite vad man har hemma och vad man gillar. I dagens müsli har jag tex haft i cashewnötter, pumpafrön och riven kokos som fick rostas med efter halva tiden. När müslin svalnat har jag i aprikoser, ananas, gojibär och russin. 


Visst är det en del att köpa hem till första gången, men tex en påse med vetekli räcker till många omgångar müsli. Det som sätter pricken över i är också anisen. Den ger müslin en speciell karaktär. Sen att jag älskar anis (och lakrits i alla dess former) gör ju inte saken sämre. 



Jag hoppas att ni blivit lite inspirerade till att göra egen müsli. Men känn inget krav, det går bra att köpa färdig också, det har jag gjort i många år innan.

Kram Helén

4 kommentarer:

  1. Låter enkelt och supergott. Ha en fin dag Kram Pernilla

    SvaraRadera
  2. Kul att stöta ihop med en gammal kompis! Sen har jag tänkt länge att göra min egen müsli. Borde testa. Fin du är i kroppen... träning ger resultat! Jag har också kommit igång. Så kul och skönt!

    KRAM Anna

    SvaraRadera
  3. Jag gör egen granola, den slår alla köpta varianter med hästlängder!

    SvaraRadera
  4. Det är så gott att göra egen musli!

    SvaraRadera