Igår provade jag att göra knäck, men
inte på vanligt sätt.
I tidningen Buffé nr 11 2014 fanns
ett enkelt recept på knäck, eller knäckbräck. Jag är inte mycket för det där
duttandet så att slippa hälla i formar och i stället hälla ut det på en stor
plåt och sen bryta bräck av det, passade mig perfekt. Jag smaksatte också med
lakrits och citron.
Jag säger bara - himmelskt gott! Så
enkelt och så gott! Det kommer göras fler gånger, garanterat!
För er som inte får Buffé så kommer
här receptet.
Knäckbräck
1.. Blanda 3 dl vispgrädde, 3
dl ljus sirap, 3 dl strösocker och 60 gram smör i en stor
tjockbottnad kastrull.
2.. Koka upp under omrörning. Låt
koka på medelvärme till 130 grader, ca 25 minuter. Rör om då och
då. Tillsätt ev smaksättare, se tips.
3.. Häll upp smeten på en
bakplåtspappersklädd plåt. Strö ev över topping, se tips. Låt svalna och bryt i
bitar. Förvara i kyl eller frys.
Tips:
Smaksättare
* Blanda i 2 msk lakritspulver
och finrivet skal av 1 citron precis när smeten kokat klart.
* Blanda i 4 msk kakao och 3-4
droppar pepparmintsolja precis när smeten kokat klart.
Topping
* Strö över 2 dl hackade nötter
eller frön (t ex sötmandel, jordnötter, pistaschnötter, solrosfrön,
pumpakärnor) direkt när smeten hällts ut.
*Strö över 2 dl riven kokos
och rivet skal av 1 lime direkt när smeten hällts ut.
Jag tipsar om att smeta ut smeten på
plåten lite. Jag bara hällde ut min och lät den rinna ut själv, men den blev
lite tjock i mitten då och var svår att bryta i bräck sedan när den kallnat. Jag
ställde ut min plåt att kallna utomhus i bara plus 1 grad så det gick snabbt.
Dock märkte jag att den kladdar fort i rumsvärme så att förvara den i kyl
är nog ett måste.
Men attans så gott och enkelt!
Av citronen som numera saknade skal
gjorde jag en sockerkaka där jag använde citronsaften (plus lite mjölk) som
vätska. Lite syrlig, nästan så det drog lite i kinderna, men också så attans
gott.
Och inget gick till spillo
heller.
Toppen!
Nu är det tisdag och bara att sätta
fart!
Fin tisdag till er alla.
Kram Helén
Vilken bra ide! Jag testar genast!
SvaraRaderaLakrits och citron lät ju gott!! Förstår det där duttjobbet, bräck passar även mig alla gånger
SvaraRaderaKram Kajsa
Mmmmmm låter gott. Det måste jag testa. Visst är det väl så att man inte kan göra för mycket julgodis. Jag gillar både det enkla och utmanas även av det svåra. Läsa recept noga och göra olika moment sakta och noga. Det funkar med mat och bak men absolut inte med vanligt pyssel. Krameli kram Kristina
SvaraRaderaOj, det där lät magiskt gott och lagom enkelt. Tack för tipset. Det där kanske jag faktiskt gör i jul..
SvaraRaderaKramen
Så smaskigt. Låter lagom svårt för mig. Ha en fin kväll Kram Pernilla
SvaraRaderaDet lät gott!! Gillar lakrits o citrus! Ska testas! Tack för receptet!
SvaraRaderaEtt tips! Just nu har Media Markt ett jättebra pris på Marshalls högtalare! Så passa på! Snygg design och bra ljud!
KRAM Anna
Jädrans så gott det låter!
SvaraRaderaSer fram emot julgodiset jag=)) Det brukar vara det första jag spanar in när det är julbord, efterrättsbordet!
Kram Hannis